Geschreven door
Dennis van den Berge
Datum
november 9, 2023

Laatste update: 16:20 – 9 november 2023

In dit artikel vertellen we je graag meer over de laatste ontwikkelingen over het verbod op tracking voor advertenties op Instagram en Facebook. Dat is opgelegd door de European Data Protection Board. Dit artikel zullen we vanuit Blue Agency regelmatig updaten bij nieuwe belangrijke ontwikkelingen of inzichten.

Wat is er gebeurd?

 1. Verbod op tracking voor ads op Instagram en Facebook: De European Data Protection Board en verschillende Europese privacytoezichthouders hebben besloten dat Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, moet stoppen met het gebruik van tracking voor advertenties op deze platforms. Dit is het resultaat van een spoedprocedure die werd aangespannen door de Noorse toezichthouder, Datatilsynet. De toezichthouders hebben geoordeeld dat de manier waarop Meta tracking voor advertenties toepast, in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie.
 2. Advertentievrije abonnementen: Meta heeft advertentievrije abonnementen geïntroduceerd voor Instagram en Facebook binnen Europa. Gebruikers hebben tot 15 november de tijd om een keuze te maken tussen:
  1. Een betaald abonnement afnemen: Maandelijks betaal je €12,99 voor een reclamevrije omgeving.
  2. Gratis gebruik blijven maken van het platform: Hiermee geef je direct toestemming voor persoonlijke advertenties.
 3. Toestemming vragen voor tracking: Als reactie op het verbod heeft Meta aangekondigd dat ze specifieke toestemming van gebruikers zullen vragen binnen alle platforms. In de komende dagen zullen ook gebruikers van Whatsapp toestemming moeten geven. 

In de komende weken zal er meer informatie bekend worden gemaakt over de richtlijnen. Hierdoor zal ook meer duidelijkheid ontstaan rondom de vraag of deze maatregel vanuit Meta voldoende is om aan de wetgeving te voldoen.

Gevolgen voor adverteerders:

 1. Minder gerichte advertenties: Het verbod op tracking voor advertenties heeft tot gevolg dat adverteerders minder gerichte advertenties kunnen tonen aan gebruikers. Trackinggegevens werden eerder gebruikt om advertenties aan te passen aan de interesses en het gedrag van gebruikers. Zonder deze trackinggegevens zullen advertenties waarschijnlijk minder gepersonaliseerd en effectief zijn.
 2. Noodzaak van expliciete toestemming: Adverteerders moeten zich aanpassen aan de nieuwe regelgeving en mogelijk vertrouwen op de vrijwillige toestemming van gebruikers om tracking gegevens te verzamelen. Dit betekent dat adverteerders mogelijk creatievere manieren moeten vinden om gebruikers te overtuigen om toestemming te geven voor tracking.
 3. Kosten en inkomsten: Adverteerders moeten mogelijk hun strategieën herzien en zich aanpassen aan de veranderende advertentielandschap. Ze moeten rekening houden met de kosten van adverteren op platforms zoals Instagram en Facebook, evenals de mogelijke afname in advertentie-inkomsten als gevolg van minder effectieve advertenties.

Kortom, het verbod op tracking voor advertenties op Instagram en Facebook zal adverteerders dwingen om nieuwe benaderingen te ontwikkelen en zich aan te passen aan de veranderende regelgeving, wat invloed kan hebben op de effectiviteit van hun advertentiecampagnes en de manier waarop ze met gebruikers omgaan.

E-mail marketing wordt belangrijker dan ooit tevoren 

Met het toenemende verbod op tracking voor advertenties op platforms zoals Instagram en Facebook wordt e-mailmarketing nog belangrijker voor adverteerders. Hier zijn we ons vanuit Blue Agency al jaren van bewust, om die reden zijn we 7 jaar geleden MailBlue gestart en bieden we klanten meer mogelijkheden dan enkel het adverteren via platforms als Instagram en Facebook. Hier zijn enkele redenen waarom e-mailmarketing aan belang kan winnen:

 1. Directe communicatie: E-mailmarketing stelt adverteerders in staat om rechtstreeks te communiceren met hun doelgroep zonder afhankelijk te zijn van tracking op externe platforms. Adverteerders kunnen e-mails sturen naar hun abonnees en klanten zonder zich zorgen te maken over beperkingen op tracking op sociale media.
 2. Eigendom van gegevens: Wanneer mensen zich inschrijven voor een e-maillijst, geven ze toestemming en verschaffen ze hun contactgegevens. Dit betekent dat adverteerders de contactgegevens zelfstandig kunnen gebruiken om gerichte e-mailcampagnes uit te voeren, zonder de beperkingen die gelden voor tracking op externe platforms. (first party)
 3. Gerichte communicatie: E-mailmarketing stelt adverteerders in staat om gerichte en gepersonaliseerde e-mails te verzenden op basis van de informatie die ze hebben over hun abonnees. Dit kan resulteren in effectievere marketingcampagnes en een hogere betrokkenheid van de doelgroep.
 4. Conversie en retentie: E-mail is een krachtig middel voor het bevorderen van conversies en klantenbinding. Adverteerders kunnen e-mails gebruiken om webinars, challenges, productaanbiedingen, kortingsbonnen, nieuwsbrieven en andere waardevolle content te delen die klanten aantrekt en behoudt.
 5. Meetbaarheid: E-mailmarketing biedt adverteerders de mogelijkheid om campagne prestaties te meten aan de hand van statistieken zoals open rates, klikfrequenties en conversieratio’s. Dit stelt hen in staat om campagnes te optimaliseren en beter inzicht te krijgen in de behoeften en interesses van hun doelgroep.
 6. Consistentie: Adverteerders kunnen e-mailmarketing integreren in hun bredere marketingstrategie en het gebruiken als een consistent communicatiekanaal, zelfs wanneer tracking op andere platforms beperkt is.

Het is belangrijk op te merken dat e-mailmarketing alleen effectief is als deze goed wordt uitgevoerd, met aandacht voor de privacy van gebruikers en relevante, waardevolle inhoud. Adverteerders moeten zorgvuldig omgaan met e-mailmarketing om te voorkomen dat hun e-mails als spam worden beschouwd en moeten zich houden aan privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa. Als e-mailmarketing op een waardevolle en respectvolle manier wordt toegepast, kan het een essentieel onderdeel zijn van de marketingmix voor adverteerders, vooral in een tijd waarin tracking op externe platforms aan beperkingen onderhevig is. 

Reden tot paniek? 

Nee, zeker niet! Adverteren op Facebook en Instagram verdwijnt niet. Onze advertentiestrategieën zullen meebewegen met deze ontwikkelingen, zodat we er nog steeds alles uithalen. 

Sinds november 2022 zijn we bij Blue Agency intensief bezig geweest met het uitdenken van strategieën voor het geval dit zou gebeuren. Het duurde bijna een jaar langer dan verwacht. Hierdoor hebben we de tijd gehad om te onderzoeken hoeveel waarde er binnen e-mailmarketing ligt, niet alleen voor adverteerders maar ook daarbuiten. 

Ben je klant bij Blue Agency? Dan zullen we de komende weken proactief met je meekijken of we wijzigingen moeten aanbrengen in de strategie voor jouw bedrijf.”

Adverteerders kunnen verschillende adviezen overwegen om hun marketinginspanningen aan te passen aan de veranderende omgeving, met name in het licht van beperkingen op tracking op externe platforms zoals sociale media. Hier zijn enkele adviezen:

Bouw een sterke e-maillijst op: Geef prioriteit aan de opbouw van een kwalitatieve e-maillijst van geïnteresseerde en betrokken abonnees. Dit kan de

 1. basis vormen voor effectieve e-mailmarketingcampagnes. Zorg ervoor dat je expliciete toestemming krijgt van mensen voordat je ze toevoegt aan je lijst.
 2. Personaliseer e-mailcampagnes: Maak gebruik van de gegevens die je hebt over je e-maillijst om gepersonaliseerde e-mailcampagnes te creëren. Segmenteer je lijst op basis van interesses en gedrag om relevante inhoud en aanbiedingen aan te bieden.
 3. Houd rekening met privacyregels: Zorg ervoor dat je voldoet aan de geldende privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa. Dit omvat onder andere het verkrijgen van expliciete toestemming voor het verzamelen en gebruiken van gegevens en het bieden van opt-outmogelijkheden voor abonnees.
 4. Kwaliteitsinhoud: Creëer waardevolle en boeiende content die relevant is voor je doelgroep. Dit kan variëren van nieuwsbrieven en productaanbiedingen tot educatieve content en exclusieve aanbiedingen.
 5. Test en meet: Gebruik statistieken en analyses om de prestaties van je e-mailmarketingcampagnes te meten en te optimaliseren. Experimenteer met verschillende benaderingen, onderwerpregels en inhoud om te zien wat het beste werkt.
 6. Wees transparant: Communiceer openlijk over hoe je gegevens verzamelt en gebruikt in je e-mailmarketingcampagnes. Dit helpt om het vertrouwen van je abonnees te behouden.
 7. Overweeg andere kanalen: Naast e-mailmarketing kunnen adverteerders ook andere marketingkanalen overwegen, zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO), Zoekwoordadvertenties via Google en Youtube (SEA), contentmarketing, sociale media zonder tracking, en influencer marketing. Diversificatie van je marketingstrategie kan helpen om niet afhankelijk te zijn van slechts één kanaal.
 8. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen: Volg de ontwikkelingen in de regelgeving en technologie op het gebied van online adverteren en pas je strategie dienovereenkomstig aan. Dit is vooral belangrijk gezien de snel veranderende digitale marketingomgeving.
 9. Creëer waarde voor abonnees: Zorg ervoor dat je e-mails waarde toevoegen voor je abonnees. Als mensen je e-mails als waardevol en nuttig beschouwen, zullen ze eerder geneigd zijn om betrokken te blijven.
 10. Denk aan de lange termijn: Bouw relaties op met je abonnees en richt je niet alleen op korte-termijn resultaten. Klantenbinding en loyaliteit kunnen van onschatbare waarde zijn voor je bedrijf op de lange termijn.

Het is belangrijk voor adverteerders om flexibel te zijn en zich aan te passen aan de veranderende digitale marketingomgeving. Door de nadruk te leggen op het opbouwen van waardevolle relaties met je doelgroep en het respecteren van privacy regels, kun je succesvol zijn in je e-mailmarketing inspanningen en je marketingstrategie als geheel versterken.

Tags
Categorieën