Creatieve ideeën komen normaal niet vanzelf, vaak gaat daar een langzaam en moeilijk proces aan vooraf. Creatieve ideeën zijn het resultaat van hard werken, experimenteren en evalueren. Creativiteit gaat om de kunst om in een creatieve open modus te komen. Om regels even te laten gaan en je volledig te storten op jouw doel. De insteek van zo’n brainstormsessie is dat je op een rustige, creatieve, nieuwsgierige en speelse manier op de beste ideeën kunt komen. Hieronder staan een aantal tips om je te helpen bij het organiseren en uitvoeren van een creatieve brainstormsessie.
1. Werk samen met anderen.
Door samen met anderen te werken vergoot je de breedte van jouw ideeën. Je kunt hierdoor kennis en krachten bundelen om tot creatievere en andere inzichten te komen. Hiermee worden de ideeën meer waard. Het beste is om samen te werken met mensen die verschillende achtergronden en inzichten hebben. Probeer hierbij ook om bestaande hiërarchie los te laten.
2. Zorg voor gemotiveerde deelnemers.
Deelnemers zijn creatiever wanneer ze daadwerkelijk gemotiveerd zijn om mee te doen met de creatieve brainstormsessie. De deelnemers moeten intrinsiek gemotiveerd worden. Dit kan zijn plezier, netwerken of betekenisgeving. Extrinsieke motivatie als beloningen en geld werkt bij creatieve taken juist averechts. Vertel de deelnemers duidelijk wat het grotere doel is: wat doen we en waarom doen we het zo? Ook kun je samen met de deelnemers een doel formuleren om nog meer betrokkenheid te genereren.
3. Maak gebruik van een rustige en creatieve ruimte.
Wanneer je gebruik maakt van een ruimte waar je altijd al in werkt, wordt je minder geprikkeld om vernieuwend te denken en op andere inzichten te komen. Zorg er daarom voor dat de brainstormsessies in een nieuwe ruimte plaatsvindt. Kenmerken van een goede brainstormruimte zijn:
– Licht, ruim en open
– Flexibel in te delen
– Informeel
– Fysiek: creativiteit werkt beter als je je actief voelt
– Visueel: whiteboards, afbeeldingen etc.
4. Schrijf alles op.
Schrijf alles wat in je opkomt op een whiteboard of op grote vellen papier. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een mindmap om alle relevante dingen van een bepaald onderwerp in kaart te brengen. Je kunt ook lijstjes maken met ideeën of sketches tekenen. Zo lang je alles maar bijhoudt, want alles kan belangrijk zijn!
5. Neem op tijd pauze.
Het is belangrijk dat je regelmatig een pauze inlast. Het is beter voor je brein en voor de motivatie om op tijd even te stoppen met nadenken en iets totaal anders te gaan doen. Na zo’n pauze werk je namelijk veel efficiënter en effectiever. Verder voorkom je dat je in een sleur raakt en op dezelfde ideeën blijft hangen.
6. Denk Out of the Box.
Binnen een creatieve sessie is het belangrijk om niet in een tunnelvisie te denken, want zo zal je niet zo snel op creatieve ideeën komen. Wanneer je Out of the Box denkt denk je buiten je ‘veilige kader’ en zal je sneller op nieuwe en innovatieve ideeën komen.